Vratimo se na početak

Od svih kakao zrna ove fascinantne biljke, samo 5% njih na svetu nosi titulu “premijum sorte”. Već 5000 godina unazad, na plantažama Ekvadora, uzgaja se čak 65% pomenutih najfinijih sorti, pa nije ni čudo što ovu prelepu zemlju zovu još i “kuća kakao zrna”.

RAW

Vratimo se na početak, na mesto gde hrana nastaje. Bilo da je u pitanju voće, povrće ili neodoljiva čokolada, sve što unosimo u naš organizam potiče sa zemlje. Priroda nam pruža svoje plodove koji su evolutivno uz pomoć čoveka našli put do naših obroka.

Ako uzmemo za primer kakao zrno koje je glavni sastojak čokolade, možemo videti plod prirode koji predstavlja riznicu minerala, vitamina, amino kiselina i antioksidanata. Međutim, ne nosi svaki kakao zasluge ove riznice.

Od svih zrna ove fascinantne biljke, samo 5% kakaoa na svetu nosi titulu “premijum sorte”. Na plantažama Ekvadora, uzgaja se čak 65% pomenutih najfinijih sorti, pa nije ni čudo što ovu prelepu zemlju zovu još i “kuća kakao zrna”.

Već 5000 godina unazad, njihovi farmeri usavršavaju svoje umeće u raw uzgoju kakao zrna, stvarajući zlatni standard u umetnosti kvaliteta.

Raw organic cacao Arriba Nacional

Sirovi kakao prah i kakao buter koji se dobija od minimalno tretiranog zrna, u sebi zadržava sve značajne benefite koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jačaju imuni sistem, poboljšavaju koncentraciju i pružaju energiju koja nam je neophodna za svakodnevno funkcionisanje.

Simple as that? Yes.

Chocollama Raw cacao butter

Flavanol

Kada pročitate da čokolada poboljšava koncentraciju i pozitivno utiče na raspoloženje, zapitajte se zbog čega.
Jedan od bitnih sastojaka ove impresivne biljke je flavanol koji je zaslužan za sve benefite čokolade o kojima se piše u naučnim istraživanjima.

Količina flavanola u kakao zrnu zavisi od porekla, vrste i načina njegove obrade. Štiteći biodiverzitet, zdravlje farmera i potrošača, “najbolji od najboljih” kakaoa – 100% Arriba Nacional stiže u Srbiju i pravi se u pojedinačnim posebno naručenim serijama od strane Just Superior profesionalaca, čineći Chocollamu jedinom organskom čokoladom koja se proizvodi u Srbiji.

Šta su antioksidanti?

Sigurno ste čuli za antioksidante – veoma bitni činioci koji se u našem telu bore protiv raznih rizika od bolesti. Kako odrastamo, broj prirodnih antioksidanata se smanjuje, stoga je neophodno unositi ih kroz ishranu. Zbog sve veće zagađenosti okoline i hrane, pitanje je koliko svom telu dajemo ove neophodne elemente.

Na kvalitet proizvoda veliki uticaj ima proces prerade, a većina konvencionalnih čokolada tokom proizvodnje, tretirana je na visokim temperaturama, stoga kakao zrno gubi svoja prirodna svojstva, te su i antioksidanti uništeni. S obzirom na to da u našem kakao zrnu ima izobilje antioksidanata i da je čokolada organska

Chocollama u svom sastavu zadržava magnezijum, gvožđe, cink, vitamine i ostale zdrave elemente.

U borbi protiv starenja, okrećemo se mnogim metodama, a zanemarujemo da nam je priroda pružila sve što je potrebno za zdravo telo. Jedna od zaboravljenih činjenica je sledeća: konzumacijom proizvoda sa dosta antioksidanata, štitite svoj organizam od starenja.

Možda vam nismo otkrili eliksir mladosti, ali smo vas sigurno naveli da se zapitate šta zapravo jedete kada mislite da jedete zdravo?

Sirovi kakao prah Arriba Nacional

Kokosov šećer

Standardna proizvodnja čokolade poznata je po upotrebi belog industrijskog šećera. Prosečna crna čokolada sadrži 30% pomenutog sastojka. Umesto toga usmerili smo se na proces ručne proizvodnje koji čuva čist ukus minimalno prerađenog organskog kakao zrna, koji je zaslađen kokosovim šećerom. Jedini način njegove obrade je strogo kontrolisanim organskim putem, grejanjem cvetnog sirupa kokosa. Kokosova palma nam je podarila prirodni zaslađivač koji zadržava enzime i minerale, a glikemijski indeks iznosi 35. Prosečan beli šećer ima GL od 60 do 75.

Kokosov šečer sadrži složene ugljene hidrate koji obezbeđuju sporo razlaganje šećera u krvotok, čime se dobija efekat trajne energije. Samim tim, Chocollama ne sadrži fruktozu koja je uzrok osiciliranja nivoa šećera u krvi. Treći i podjednako bitan sastojak predstavlja sirovi kakao buter koji u svom sastavu ima vitamin E, K i omega 3 i 6 masne kiseline. Kombinacijom ova tri pažljivo birana sastojka, dobijamo zdravu, posnu, organsku čokoladu.

Srce Chocollama organska čokolada

Čokolada napravljena s ljubavlju